به گزارش اسپوتنیک، عربستان سعودی هرگز اسرائیل را به عنوان یک کشور به رسمیت نشناختهاند و همیشه به طور رسمی در کنار فلسطینیها بودهاند. از همان آغاز تنش میان حماس و اسرائیل هم مقامات عربستان بر تعهد نسبت به قوانین بشردوستانه بینالمللی و لزوم احترام همه طرفهای درگیر به این قوانین تاکید کرد.
از سویی این حمله چنان غافلگیرکننده بود که ایالات متحده را بصورت ناگهانی در مقابل موضوعات حل نشده متعددی در سیاست خارجی خود قرار داد.
بر این اساس امیرمحسن هادیان کارشناس مسائل بین الملل در توضیح این چالش های پیش روی ایالات متحده به اسپوتنیک گفت: دولت بایدن قصد دارد هر چه زودتر حماس را تنبیه کند و درگیری بین غزه و اسرائیل را به نفع اسرائیل پایان دهد تا بتواند مجددا در سطح منطقه ای بر پروژه عادی سازی بین عربستان و اسرائیل کار کند و در سطح جهانی نیز مجددا ائتلاف علیه روسیه را در اوکراین به شکلی متمرکز رهبری کند.
در حالیکه، درگیری غزه تمرکز آمریکا بر روی این دو پروژه سیاست خارجی یعنی عادی سازی روابط و جنگ اوکراین را کاهش می دهد. چنانچه طرف سومی مانند حزب الله یا ایران به درگیری غزه اضافه شود، جنگ گسترده می شود و تمرکز از روی پرونده های عادی سازی و اوکراین برداشته می شود. در نتیجه، دولت بایدن قصد دارد با اعزام دو ناو جنگی گروه بازدارندگی ایجاد کند و همزمان با تهدید ایران و حزب الله مانع از ورودشان به جنگ غزه شود.
هادیان در ادامه افزود: یکی از راه هایی که حضور آمریکا در غزه و احتمالا دخالت اطلاعاتی و نظامی در آزادسازی اسیران را توجیه می کند و می تواند به کاخ سفید کمک کند تا درگیری را علی رغم شدت بالای آن، زود به پایان برساند، همین افزایش حضور و اتهام زدن به ایران است. منتهی دولت دست راستی نتانیاهو که اعتبار سیاسیش به شدت کاهش یافته، علاقه زیادی به ایجاد درگیری بین ایران و آمریکا دارد و ممکن است از افزایش حضور آمریکا در مدیترانه شرقی استفاده های دیگری کند. اما با توجه به سیاست کاخ سفید، موفقیت نتانیاهو در این کار بعید است و او باید به حمایت همه جانبه آمریکا در برابر غزه و ایجاد بازدارندگی توسط ایالات متحده در مرزهای لبنان و سوریه قانع باشد.
دولت نتانیاهو با بحران داخلی مواجه شده، حامیان بین المللی خود و وزرای راستگرایش که توان ارتش و نهادهای اطلاعاتی را با اقدامات تحریک آمیز در کرانه باختری و اعتراضات به اصلاحات قضایی گرفته بودند، می خواهند با بزرگ نمایی نقش ایران از مسئولیت پذیری فرار کنند اما در نهایت به نظر می رسد گزارش ویژه ای که اسرائیلی ها تهیه کنند، تقصیر و قصور دولت نتانیاهو در این غافلگیری اطلاعاتی را نشان خواهد داد که می تواند عمر سیاسی او را کاهش دهد.
اسرائیل آسیب پذیر و اوکراین چشم انتظار آمریکا
از سویی مساله فلسطین، نوع روابط عربستان و آمریکا در دوره بایدن و پرستیژ عربستان به عنوان خادم حرمین شریفین بودن، موانع عمده ای هستند که بر سر راه عربستان برای عادی سازی با اسرائیل قرار دارند.
از طرف دیگر عربستان سیاست خارجی مستقلی در پیش گرفته و از طریق کار کردن با چین، روسیه و هند و همین طور ایران و اسرائیل، به آمریکا فشار می آورد تا به خواسته های سه گانه خود از آمریکا در ازای عادی سازی برسد که عبارتند از چرخه سوخت بومی، قرارداد امنیتی و دسترسی به تسلیحات پیشرفت.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان گفت: هم اکنون با جنگ غزه و حمله غافلگیرانه حماس، فشار روی اسرائیل بالا رفته که می تواند به عربستان کمک کند موضع خود را در عادی سازی تقویت کند. اما از طرفی، خدشه دار شدن بازدارندگی اسرائیل به این معنی است که عربستان هم آسیب پذیر است و اسرائیل شریک امنیتی قابل اتکایی نیست. بنابراین آمریکا درصدد است به اسرائیل کمک کند هر چه زودتر بازدارندگی خود را احیا کند، حتی اگر این به قیمت حمایت تمام عیار از عملیات اسرائیل در غزه باشد.
در صورت درگیر شدن اسرائیل در جبهه های سوریه و لبنان، تحقق این کار بسیار دشوار می شود و دولت بایدن هم مایل نیست مستقیم در خاورمیانه درگیر شود چرا که توجهش را از دو موضوع منحرف می کند. یکی چین که آمریکا به عنوان تهدید راهبردی به آن می نگرد و دیگری روسیه که از منظر آمریکا تهدید فوری است. وضعیت روسیه در اوکراین به گونه ای است آمریکا قصد دارد با استفاده از اتحاد فراآتلانتیکی، توان روسیه را تحلیل ببرد. با توجه به تحولات در لهستان و اسلواکی و موضع مجارستان، آمریکا نگران خدشه دار شدن اتحاد کم سابقه غرب علیه روسیه است. بنابراین گشوده شدن جبهه های جدید که برای آمریکا تعهدات امنیتی دارد به نفع سیاست این کشور در اوکراین نیست و اصرار آمریکا بر ایجاد بازدارندگی برای اسرائیل و تضعیف و تنبیه سریع حماس در غزه هم از همین رو می تواند باشد.
لینک: http://megaindex.ir/b4ox