آنکارا/ خبرگزاری آنادولو
ترکیه در سالهای اخیر با راهاندازی برنامه ملی فضایی و برگزاری جشنوارههای تکنوفست در زمینههای فضانوردی، هوانوردی و فناوری شتاب قابل ملاحظهای به دست آورد.
در این راستا، مرکز آموزش هوانوردی فضایی گوکمن در استان بورسا بهعنوان هماهنگکننده ملی هفته جهانی فضا انتخاب شد.
مرکز آموزش هوانوردی فضایی گوکمن در ماه سپتامبر به مدت ۵ روز از کنگره سیارهای میزبانی کرد. این کنگره توسط انجمن کاشفان فضا برگزار شده و بیش از ۷۰ فضانورد مشهور جهان در آن حضور یافتند.
ترکیه بهخاطر حفظ منافع ملی خود در فضا در ۱۳ دسامبر ۲۰۱۸ آژانس فضایی ترکیه (TUA) را تاسیس کرد. این سازمان نیز در چارچوب فعالیتهای خود در سال ۲۰۲۱ برنامه ملی فضایی را راهاندازی و اهداف ۱۰ سالهای تعیین کرد.
آژانس فضایی ترکیه امسال یکی از ذینفعان مسابقه بینالمللی برنامههای فضایی (Space Apps Challenge) شد. این مسابقه ۱۱ سال است توسط ناسا با هدف یافتن راهحلهای منبع باز برای مشکلات مشترک در زمین و فضا برگزار میشود.
همچنین آلپر گزرآوجی و تورا جهانگیر آتاسوِر در ماه آوریل نخستین فضانوردان ترکیه تعیین شدند. برنامهریزی شده که این دو فرد تا پایان امسال به فضا اعزام شوند.
ترکیه در سال ۲۰۱۲ ماهواره شناسایی «گوکتُرک-۲» را به فضا پرتاب کرده و در میان چند کشور دارای توانایی تولید ماهواره قرار گرفت.
تعداد ماهوارههای ارتباطی فعال ترکیه نیز با پرتاب «تُرکست-۵A» به فضا در سال ۲۰۲۱ به ۴ مورد رسید. همچنین «تُرکست-۵B» نیز در ۱۹ دسامبر ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شده و در ۱۴ ژوئن ۲۰۲۲ به بهرهبرداری رسید.
ماهواره رصدی بومی «ایمهجه» که توسط سازمان علمی و فناوری ترکیه «توبیتاک» توسعه شد نیز امسال به فضا پرتاب شد.
این ماهواره با وضوح بالا میتواند در زمینههای دفاعی، مدیریت حوادث غیرمترقبه، شهرسازی، کشاورزی و جنگلداری خدمت میکند.
از طرف دیگر، شمارش معکوس برای پرتاب ماهواره بومی مخابراتی «تُرکست-۶B» به فضا نیز آغاز شد. پس از پرتاب این ماهواره به فضا، ترکیه یکی از ۱۰ کشور خواهد بود که با ماهواره خود در فضا حضور دارند.