هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «الجزیره» درباره تلاشهای بینالمللی برای توقف حملات اسرائیل به غزه اظهار داشت: در حال حاضر کشورهای اسلامی، استفاده از ابزار دیپلماتیک و راهکارهای بشردوستانه را برای حل بحران غزه انتخاب کردهاند.
وی با اشاره تلاشهای ترکیه برای مسئله فلسطین پیش و پس از ۷ اکتبر گفت: قبل از ۷ اکتبر فضای عادیسازی در منطقه وجود داشت و ترکیه سیاست برای کمک به فضای عادیسازی در منطقه اتخاذ کرده بود، اما پس از این تاریخ، مشاهده کردیم که اساساهیچ چیز در مسئله فلسطین تغییر نکرده و نمیتوانیم طوری رفتار کنیم که هیچ اتفاقی نیفتاده است، به ویژه زمانی که حدود ۱۳ هزار تن از برادران فلسطینی ما در غزه به شهادت رسیدند، ما نمیتوانستیم وانمود کنیم اتفاقی نیفتاده است.
وی با اشاره به اینکه ترکیه سیاست دو مرحلهای اعلام آتشبس فوری و ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه را دنبال میکند، ابراز داشت: در جنگهای قبلی غزه بر آتشبس تمرکز شد، اما در این جنگ دیدیم که اگر راهحل دو کشوری عملی نشود، جنگ ادامه خواهد یافت.
فیدان تاکید کرد: در ریاض تصمیمات بسیار جدی اتخاذ و پیشرفت قابل توجهی حاصل شد. در حال حاضر کشورهای اسلامی، استفاده از ابزار دیپلماتیک و راهکارهای بشردوستانه را برای حل بحران غزه انتخاب کردهاند. با استفاده از تمام ابزارهای دیپلماتیک که در اختیار داریم، با کشورهایی که از آرمان فلسطین در خارج از منطقه حمایت میکنند و در مقابل ظلم اسرائیل باید بایستیم.
وی تاکید کرد: حین مدیریت این بحران، یک تصمیم اصولی گرفتیم که با سایر کشورهای برادر وارد عمل شویم. به عبارت دیگر به جای اینکه خودمان تصمیمگیری و اجرا کنیم، با دیگر کشورهای اسلامی، کشورهای منطقه، حتی کشورهای آمریکای لاتین و آفریقایی و در صورت امکان برخی کشورهای اروپایی متحد شویم تا تصمیمات موثرتر باشد.
فیدان ضمن انتقاد از رویکرد آمریکا در خصوص حملات اسرائیل علیه غزه، اذعان داشت: مسئلهای که ما نمیتوانیم با آمریکاییها بر سر آن توافق کنیم این است که آنها در مورد عدم برقراری آتشبس از اسرائیل حمایت میکنند، آنها آتشبس نمیخواهند. اما معتقدم در مورد آتشبس انسانی می توان توافق کرد.
وی تصریح کرد: ترکیه حماس را گروه تروریستی نمیداند؛ جناب رئیس جمهور اردوغان نیز در کنفرانس های مطبوعاتی خود اعلام کردند که ما حماس را به عنوان یک گروه تروریستی نمیشناسیم. حماس حزبی است که در نظام دولت فلسطین فعالیت میکند. ترکیه کشور فلسطین را به رسمیت می شناسد و حدود ۱۴۰ کشور دیگر نیز به همراه ما آن را به رسمیت می شناسند. ما احزابی که در دولت فعالیت میکنند را به عنوان “گروه تروریستی یا غیر” طبقه بندی نمیکنیم. حماس واقعیت فلسطین است، این جنبشی است که در شرایط اشغالگری ایجاد شده؛ ما فکر میکنیم زمانی که اشغال از بین برود، حماس به زندگی عادی باز خواهند گشت.
خبرگزاری آناتولی اخبار خود از طریق سامانه مدیریت خبر (HAS) برای مشترکین رسانهای ارسال و فقط بخشی از آنها را خلاصه و در وبسایت خود منتشر میکند. بنابراین برای دریافت اخبار کامل ما، لطفا تماس گرفته و مشترک شوید!